23. 12. 2015

Truchas


Ako už obrázok napovedá nejde o žiadneho pstruha, ale o plnené koláčiky.
Truchas sú jednou z najpopulárnejších sladkostí na Kanárskych ostrovoch, ktoré sa pripravujú na Vianoce a tiež na Silvestra a nechýbajú takmer na žiadnom stole v tomto ročnom období. Niekomu môžu pripomínať empanadillas, ale truchas sú v sladkej verzii. 

Recept nie je vôbec zložitý. Cesto naplnené plnkou zo sladkého zemiaka/batatu, mandľami a inými jazýčku lahodiacimi dobrotami.
Pripravujú sa buď s batatovou alebo tekvicovou plnkou, ktorej sa hovorí cabello de ángel. 

Recept sa líši od ostrova k ostrovu a od rodiny k rodine, čo je úplne samozrejmé, lebo každý si ich pripraví podľa svojej chuti. Základ je však stále rovnaký.

Suroviny na asi 50 kúskov:

Cesto:
500 g múky
150 g  bravčovej masti
200 ml vlažnej vody
štipka soli

Plnka:
1 kg sladkých zemiakov/batatov
250 g cukru
125 g mletých a sekaných mandlí
50 g hrozienok
kôra z citróna a/alebo pomaranča
pár lyžíc citrónovej a pomarančovej šťavy (fakultatívne)
mletá škorica podľa chuti
mletý/drvený aníz podľa chuti
niekto zvykne pridávať ešte vlašské orechy, ale osobne si myslím, že to je už zbytočne prekombinované

olivový  olej na vysmážanie

Príprava:
Cesto pripravíme zmiešaním múky s masťou, po troche pridávame vlažnú vodu až kým sa nevytvorí kompaktná hmota, ktorú necháme odpočívať asi polhodinu. 
Medzitým si uvaríme v osolenej vode ošúpané a nakrájané sladké zemiaky. Po uvarení ich zlejeme a rozpučíme. Pridáme k nim mleté/strúhané mandle, cukor, citrónovú/pomarančovú kôru a šťavu, mletú škoricu, aníz a všetko dôkladne premiešame. 
Pracovnú dosku poprášime múkou a cesto čo najtenšie vyvaľkáme. Vykrajujeme kolieska o priemere 8-10 cm. Do stredu každého kolieska vložíme trochu plnky (nie príliš, aby pri smažení nepraskli), preložíme napoly a po okrajoch pritlačíme vidličkou. Ak je cesto na okrajoch suché navlhčíme ho troškou vody.
Vysmážame v rozpálenom olivovom oleji dozlatista. Ešte teplé ich poprášime práškovým cukrom. Necháme vychladnúť a podávame.
Uchovávame v uzatvorenej nádobe. 
Ak chceme ľahšiu verziu, nevysmážame truchas v oleji, ale dáme piecť do rúry.


Tieto truchas môžeme pripraviť aj s plnkou z cabello de ángel. Cabello de ángel je druh tekvice, ktorá má veľmi tvrdú šupu. Táto plnka je ešte o niečo sladšia.
Suroviny: tekvica a cukor
Tekvicu ošúpeme, odstránime jadierka a nakrájame na malé kúsky. Vhodíme ich do vriacej vody, stíšime oheň a uvaríme. Scedíme a necháme vychladnúť. Dôkladne vyžmýkame všetku vodu a znovu vložíme do nádoby so studenou vodou a prevaríme. Necháme vychladiť a vidličkou rozpučíme.
Pri tejto plnke platí pravidlo: na jeden diel uvarenej tekvice, rovnaký diel cukru (1 kg tekvice = 1 kg cukru) Do nádoby s pohárom vody vsypeme cukor, ak chceme pridáme jednu paličku škorice a uvaríme sirup. Pridáme tekvicu a necháme variť, kým nie je hmota lesklá a hustá. Po vychladnutí naplníme truchas a vysmažíme. 

A ešte jeden odkaz na truchas trochu inak.

Buen provecho!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára