12. 3. 2017

Feria del Queso y la Cabra



Pôvodne sme nemali na víkend nijaký plán. Ale v sobotu bolo krásne slnečno, minimálny vietor, tak bolo jasné, že pôjdeme poobede na chvíľu na pláž do Puerto del Carmen. Viacerí rozmýšľali rovnako ako my a na pláži bolo celkom rušno, ale našťastie nie príliš. Pohoda, klídek, tabáček. No, veru, podaktorí sa nevedia vzdať

V nedeľu zavčas rána sme urobili okruh okolo Charco de San Ginés a potom cez celú Avenidu až domov. Bolo teplo, ale veľmi fúkalo, tak z pláže zišlo.

Keď som potom pri raňajkách listovala noviny, naďabila som na tento oznam


Úplne mi vypadlo, že je to tento víkend. Bolo rozhodnuté. O jedenástej sme sadli do auta a pred pol dvanástou sme boli v Playa Blanca. Parkoviská už takmer plné, najmä tie najbližšie.

Trh sa konal v centre na námestí, kde boli rozložené stánky, v ktorých prezentovali a ponúkali svoje výrobky  miestny výrobcovia syrov, vína, piva, reštaurácie rôzne chuťovečky a v hlavnom stane prebiehal kulinársky workshop, kde šéfkuchári pripravovali rôzne prudko jedlé kreácie a prezradzovali niektoré zo svojich know-how. K dobrej nálade prispievala aj živá hudba.

Hviezdou piateho ročníka trhu nebol "iba" syr, ale aj koza, domáce zviera tak typické pre tento ostrov, a jedlá pripravené z kozieho mäsa.

V jednom zo stánkov sme si kúpili "stravné lístky"...1 lístok = 1€

a vydali sme sa na prieskum po stánkoch, aby sme mali prehľad o ponuke a vedeli si vybrať. Čo bolo veeeľmi ťažké, lebo všetko tak krásne vyzeralo a voňalo.





Ako prvé sme ochutnali syr s omáčkou z lesného ovocia. Veľmi krásne odprezentované. Syr lahodný, omáčka sladučká.


Nasledoval kukuričný posúch plnený špikovaným kozľacím mäskom, syrom feta a mojo verde...úžasná delikateska.


K tomu sme si dali papas arrugadas ("vráskavé" zemiaky) s omáčkou z kozieho syra.


Aby nám to lepšie šmýkalo dolu krkom (výhovorka), zapíjali sme to miestnym pivom Capitán.



V jednom zo stánkov pripravovali párky, ktoré rozvoniavali široko ďaleko. Mali odbyt a ani my sme neodolali. Stálo to za to. Lepšie som ešte nejedla. A to nie som párkový typ.


Nechýbal ani stánok s rybičkami.


Bodkou za našou degustáciou boli dva koláčiky. Jeden mrkvový...hebučký, voňavučký s orieškami.
A druhý s kozím syrom...rozplýval sa na jazyku. Oba sme si vychutnali na nábreží.


Počasie vyšlo tak na polovicu. Bolo síce 28 stupňov, ale silný vietor, kvôli ktorému bola vyhlásená alerta amarilla (výstraha 2. stupňa). Jeden poryv vetra dokonca strhol strechu z dvoch stánkov, s ktorou potom zápasili vystavujúci (u tých sme na záver kúpili tie fantastické koláčiky).


1 komentár:

  1. Interesante artículo-reportaje, aunque más interesante es saborear esos manjares.

    OdpovedaťOdstrániť