Leto je obdobím, kedy na ostrove v záhradách dozrievajú pitaye. Jupí! Toto lahodné osviežujúce ovocíčko, ktoré mi neskutočne chutí, je známe aj pod názvom pitahaya alebo dračie ovocie. Mne evokuje dračie vajce alebo srdce, pretože takto nejako by som si predstavovala srdce draka. Rozprávkového J
Pitayu pestovali už Mayovia a Aztékovia, ktorí ju považovali za posvätnú a konzumovali
ju kvôli skvelej hydratácii a ako prevenciu pred nemocami spôsobenými
horkom. Jej pestovanie sa postupne rozšírilo aj do iných častí sveta. Na
Kanárske ostrovy sa dostala vďaka migračným vlnám do Latinskej Ameriky.
„Pitahaya“ v domorodom jazyku znamená „ šupinaté ovocie“. Od
toho je už len na skok k „dračiemu ovociu“, keďže šupka pripomína kožu draka.
Legenda vraví, že draci pred smrťou vypúšťali z tlamy pitaye, ktoré vojaci
zbierali na znak víťazstva.
Pitaya je popínavá kaktusová rastlina rodu Hylocereus, ktorej sa darí v horúcom a suchom podnebí, lebo
potrebuje dlhé obdobie tepla na koncentráciu cukrov. Lanzarote a ostatné
ostrovy spĺňajú tieto podmienky
dokonale, preto je tu jej pestovanie dosť rozšírené.
Pitaya zakvitne len počas jednej noci krásnymi veľkými bielymi kvetmi s priemerom asi 25 cm, preto ju poeticky volajú aj „mesačný kvet“ alebo „kráľovná noci“. Zrelé plody pitaye zvyknú mať od 300 g až do 1 kg.
Okrem pitaye s bielou dužinou a ružovou šupkou existuje viacero
odrôd. So žltou šupkou alebo
s ružovou šupkou a červenou dužinou, ktorú sme raz zo zvedavosti
kúpili na trhu, ale jej chuť nás príliš neoslovila. Zostávame verní bielej
dužine.
O tom, že je bohatá na živiny sa snáď ani netreba veľmi rozpisovať. Len v skratke, obsahuje vitamín C, minerály, antioxidanty, esenciálne mastné kyseliny, má nízky obsah kalórií a vysoký obsah vlákniny. Posilňuje imunitu, prospieva tráveniu, srdcu, kostiam, spomaľuje proces starnutia. Tuším, by sme ju mali začať konzumovať vo veľkom. Úroda zvykne byť bohatá. Ešteže tak, lebo pitayu predávajú, napriek jej nenáročnému pestovaniu, dosť draho.





Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára